De herdenking Slag bij Ane trok zaterdag veel belangstellenden naar het monument in de gelijknamige buurtschap Ane, onder de rook van Gramsbergen.
Bloemlegging
Bij het steentjesmonument werden bloemen gelegd en stil gestaan bij de boerenopstand van 27 juli 1227. Vooraf gaf prof. dr. Mees te Velde uit Hasselt voor de leden van de vereniging en andere geïnteresseerden een boeiende lezing in het Vechtdalmuseum in Gramsbergen over de beruchte Slag bij Ane.
Belang van de Slag bij Ane
Bijna 800 jaar geleden kwamen Drentse boeren, onder aanvoering van Rudolf van Coevorden in opstand tegen hun landsheer om te vechten voor hun vrijheid en hun toekomst. Volgens Te Velde wordt het belang van de geschiedenis van de slag bij Ane onderschat. “Het is voor het oosten van ons land van grote betekenis geweest. We kregen onze vrijheid terug. Waarom is het besef van deze slag zo klein?”, vroeg hij zich af. “In de vaderlandse geschiedenis krijgen minder belangrijke historische feiten wel een plek, maar de slag bij Ane blijft onderbelicht”.
De historicus deed dan ook de oproep om in 2027 de viering van 800 jaar Slag bij Ane groots te vieren om zo ook het belang van de historische Slag bij Ane te benadrukken.
Klooster ter gedachtenis
Uit oude geschriften bracht Te Velde namen naar boven van edelen en ridders – die samen met de Utrechtse bisschop en legerleider Otto II van Lippe in de bloedige Slag bij Ane sneuvelden – in het buitengebied van Hasselt zijn begraven. Naast het ridderkerkhof tussen Hasselt en Zwartsluis werd in 1233 ter gedachtenis aan de gesneuvelden een klooster gesticht dat later, naar de rivier, de naam Zwartewatersklooster zou krijgen. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de exacte plek van het klooster en de begraafplaats.
Tekstverwerking: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink